Skip to:

Bemutatkozás

Magyarország ÉNy-i részén fekvő Szil községből származom és 1979-től a Kisalföld egyik kisvárosában Csornán élek. 1980-tól versenyzem és immár 30 éve a tagszövetségi és nemzeti versenyeken is sikerült az élvonalban szerepelni.

Két kolóniát tartok fent. Egyik 100-tól 800-km-ig, közép és félhosszútávra szelektált család, a másik a speciálisan hosszú távú dinasztiákból verbuvált csapat.
Azokat a galambokat becsülöm igazán, melyek extrém körülmények között is kitüntetik magukat. Tehát 1100-1200 mp. alatti versenyeken, ahol hőség, ellenszél, vagy eső nehezíti az útjukat, bizonyítani tudják különleges képességeiket. Csak az ilyen egyedek, ill. utódaik kaphatnak bizalmat a tenyészpadláson. A 80-as évek kitűnő eredményeit, számos kerületi díjat, bajnokságot, maraton sikereket SYMONS, FABRY, JANSSEN, D.-MATTHIJS, LEUS származású galambjaimnak köszönhetem.

Körülményeim úgy alakultak, hogy 1992-ben állomány felszámolásra kényszerültem.
Galambász pályafutásom 1994-től új szakaszba lépett. Elkezdtem a jelenlegi állományom alapját lerakni. Azonnal a régi módszerhez nyúltam, ahogy megtanultam az elején, felemelkedni, újra a csúcsra jutni csakis extra minőségű postagalambokkal lehet.
Visszaszereztem néhány kiváló egyedet a régi galambjaim közül, melyeknek Jos-Ritye, Symons, Fabry, Desmeth-Matthijs, Gyerkó , Marcel Desmet vér csörgedezett az ereikben. Ezekhez hoztam még néhányat, olyan bajnok tenyészetekből, mint Csordás, Markó, Márkus és Tamás István. Hozzám került, másodkézből ugyan, még néhány originál Gyerkó és Peller galamb. Azokat említem, akik galambjai maradandót tudtak alkotni állományomban.
Persze nem a nevek voltak a fontosak. Annál inkább a minőség. Mindig a legjobbak legjobbjaiból próbáltam szerezni, olyan párokból, családokból ,amelyekből szinte futószalagon születtek a klasszis galambok. Szerencsém volt, mert mindjárt az elején kiváló tenyészpárokat sikerült összeállítani és ezek utódai ismét a csúcsra repítettek.
Mind közül kiemelkedik a „Rambó-Mambó aranypár” és legjobb utóduk a „Muhammad Ali”. „Ali” már évesen három kerület díjat repült, kerületi champion, legjobb egyéves, 1%-os helyezések alapján kerület leggyorsabb galambja. Kerületi sikereire a Dunántúli Nagydíjon tette fel a koronát. Criwitzből 6263 galamb közül „Grand Prix” győztes és champion I.díj birtokosa. Kétévesen ugyanígy folytatta. Négy kerületi dij, champion és ismét a „Leggyorsabb galamb” cím birtokosa. Több testvére is hasonlóan pengette a húrokat, így természetesen Alira és szüleire a „Rambó-Mambó” szuperpárra összpontosítottam a jövőt illetően. Ma már számos utóduk van a tenyészpadláson, ill. a versenydúcban. A behozott teszt galambokat többnyire velük párosítom, majd a sikeres kombinációkat visszapárosítom az alapvonalhoz.

Soha nem állok le, mindig jobb és még jobb galambok után kutatva, folyamatosan újabb egyedek, törzsek jönnek évről, évre. Utóbbi években Koopman, Camphuis, van de Merwe, Sangers, Hermes, Eijerkamp-Janssen vérvonalakból kerültek hozzám galambok. Mintegy tíz éve már, hogy elkezdtem egy hosszútávú dinasztiát kialakítani. Jan Aarden, Denys, Devos, Wanroy galambokból. Rá kellett jönnöm nem egyszerű feladat hosszútávú versenyekre tenyészteni. Igazán kiváló hosszú távú galambok ritkán maranak fenn a rostán.
Mikor azt gondolod, valami összejön, egy rossz verseny mindent tönkre tesz. Sokan feladták már. Jó nevek is. Én is voltam úgy néha, abba kellene hagyni. Végül sikerült néhány klasszist kinevelni, amire úgy gondolom, tudok alapozni.
Legjobb talán a „Barbara” nevű Aarden tojóm 9 maratoni út 9 helyezés. Liegeből egy esős katasztrófa versenyen országos első és egy nehéz Hamburgon, nagy hőségben országos 7. díj.
Másik a „Mila”, szintén Aarden, 8 út 8 hely. Majd kilencedik versenyről olyan sérülésekkel érkezett, az maga csoda, hogy megjött.
Mindkét tojónak az utódai is eredményesen mutatkoztak be. „Dominó” starh. rokontenyésztett Aarden vérű, a tenyésztésben jeleskedik. Apja a „Domi” kiválóan repült hosszútávon, sajnos egy katasztrófa úton elmaradt.

A „Sczecini” kkh. Denys x Aarden vérű. Évesen Sczecinből országos első. Kemény kiváló harcos. Helytállt 2007-es katasztrófa Rostokon, majd a 2009-es Crivitzi katasztrófa úton. 2008-ban Magdeburgból országos első csapat nevezett galambja. 2010-től a tenyészdúcba költözött.

Még egy különleges beszerzés: Remete Feritől megvásároltam az „Olimpikon” kkh-et, mely két évben is az ország legjobb maraton kategoriás galambja volt. Néhány éve nagyon ígéretes van der Wegeneket hoztam Kovács Misitől. Egy tojó már bizonyítottan jó örökítőnek bizonyult.

Úgy látom, ami a hosszútávot illeti, most már látszik egy kis fény az alagút végén. Jó eredmények mögött rengeteg munka van, amit ez a csodálatos hobbi sok örömmel és sok gyönyörű pillanattal kárpótol.

Köszönöm, hogy meglátogattad az oldalt, jó kikapcsolódást a virtuális dúclátogatás alkalmával! Ha még nem foglalkoztál hasonlóval és megtetszett, keresd fel a legközelebbi szövetséget. Ha pedig élőben is szeretnéd megnézni galambjaimat, természetesen szívesen látunk a való világban a galambdúcunkban is.

Sportbaráti üdvözlettel: Jakab Sándor

Facebook

Keress meg a Facebookon is!
 

Itt vannak

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Készítette

Tetszik a honlap?

Szeretne egy hasonlót?